Watches In Cycling Revival met de TAG Heuer Connected Modular 45

Het is 04.15 uur en ik word wakker geschud door de TAG Heuer Connected Modular 45 om mijn pols, want het gonst van een verrassende mate van urgentie. Ik strompelde vanuit bed in het donker, reikend naar mijn slabbetjes en jersey die over de leuning van een stoel zijn geslagen. Een paar meter verderop zit de voorgemalen koffie van afgelopen nacht geduldig in het overgooifilter, in afwachting van heet water. Ik ben lichtjaren verwijderd van veel van de ervaringen van een profwielrenner, maar dit is er een die we kunnen delen: het dagelijkse begin met een blauwe ogen, de inleiding tot een dubbelleven in het streven naar het voorrecht om rijden tussen een extreme minderheid van de meest elite van de sport.

de inleiding tot een dubbelleven in het streven naar het voorrecht om rijden tussen een extreme minderheid van de meest elite van de sport.
de inleiding tot een dubbelleven in het streven naar het voorrecht om rijden tussen een extreme minderheid van de meest elite van de sport.

De onbarmhartige wake-up-gesprekken in de ochtend, samen met de constante huivering van honger, aanhoudende vermoeidheid en algemene malaise zijn allemaal roepingen van een leven in pro cycling dat Nate King, merkmanager bij Above Category (in wezen de Les Ambassadeurs van fietswinkels) eens wist. King werpt een weg af voor nog een lichte shakedown-rit voordat hij naar een 2.1 categorierace-race in Europa wordt verscheept, en hij heeft me uitgenodigd.

Als instrumenten waarmee daden van moed door snelheid worden gemeten, zijn mechanische horloges een natuurlijke partner met de vele disciplines van de mensheid tegen de klok. Dit werd in de loop der jaren geïllustreerd door de talloze  replica-horloges kopen partnerschappen tussen Zwitserse luxe horlogemakers en de Formule 1, Moto GP, America’s Cup en vele anderen. De Connected Modular 45 markeert echter de terugkeer van TAG Heuer naar professioneel wielrennen en vervoegt Assos van Zwitserland als de derde pijler in een trifecta van Zwitserse merken die een moloch in het pro-wielerpeloton hebben opgeleverd: het BMC-raceteam.

Zoals eerder gesuggereerd, is dit niet de eerste poging van TAG Heuer om professioneel te racen. De nu-iconische rode, witte en groene chevron-jerseymouwen van het eerbiedwaardige Zwitserse merk in professionele wielrennen meer dan 25 jaar geleden replica TAG Heuer horloges in 1985 met Sean Kelly en het Heuer Skil SEM-team. In de vijf seizoenen die volgden, sponsorde Heuer het Amerikaanse 7-Eleven wielerteam onder leiding van een jonge Jim Ochowicz, die de teamsterren zoals Bob Roll, Davis Phinney en Andy Hampsten voorzag van de kleurrijke, fiberglas-geklede Formule 1-horloges.

die de teamsterren zoals Bob Roll, Davis Phinney en Andy Hampsten voorzag van de kleurrijke, fiberglas-geklede Formule 1-horloges.
die de teamsterren zoals Bob Roll, Davis Phinney en Andy Hampsten voorzag van de kleurrijke, fiberglas-geklede Formule 1-horloges.

Nu Ochowicz aan het roer stond van BMC Racing, en enthousiaste wielrenner en fan Jean-Claude Biver die de show op TAG Heuer leidde, was de timing voor een nieuw partnerschap opportuun. Terwijl de tijd de waarde van de relatie zal bepalen (de Zwitserse krant Blick heeft eerder laten doorschemeren dat dit de eerste stap is in Bivers persoonlijke doel van TAG om in de komende seizoenen de titelsponsor van het BMC-team te worden), BMC-teamrijders – en bij uitbreiding, TAG Heuer, zijn tot nu toe dit seizoen al regelmatig op podia geweest in heel Europa en de Verenigde Staten, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat TAG Heuer in de nabije toekomst een vaste waarde zal zijn in het profwielrennen.

Nu is TAG Heuer verreweg de eerste sponsor in moderne wielrennen – misschien wel de meest opmerkelijke (en notoir) Spaanse horlogemaker Festina was een steunpilaar in het profwielrennen in de jaren negentig en sponsorde zelfs zijn eigen fabrieksteam. Het was echter dit team dat uiteindelijk zijn vele sponsors uit gratie sleepte na de beruchte Festina-affaire van 1998, waarin negen van zijn renners en drie teamofficials werden gearresteerd door de politie na de inbeslagname van een duizelingwekkende rijkdom aan anabole steroïden, erytropoëtine (EPO) en andere dopingproducten in bezit van het team. Niet verwonderlijk, Festina heeft sindsdien een lange, beschadigde weg te repareren gehad en verliet de sport daarom in 2001, waardoor de deur open bleef voor andere horlogemerken in het professionele wielrennen.

beschadigde weg te repareren gehad en verliet de sport daarom in 2001, waardoor de deur open bleef voor andere horlogemerken in het professionele wielrennen.
beschadigde weg te repareren gehad en verliet de sport daarom in 2001, waardoor de deur open bleef voor andere horlogemerken in het professionele wielrennen.

Het is de moeite waard te vermelden dat al die tijd het Swatch Group-merk Tissot de officiële tijdwaarnemer van wielrennen is geweest, maar zonder een specifiek team om die inspanningen te versterken, is het sponsorschap grotendeels beperkt gebleven tot on-course banners, afbeeldingen op tv-uitzendingen en verschillende Tissot-horloges uit het Tour de France-thema, begaafd voor podiumwinnaars (niet helemaal anders dan de samenwerking van Omega met de Olympische Spelen).

One thought on “Watches In Cycling Revival met de TAG Heuer Connected Modular 45

  1. Horace

    De stijl van het horloge is erg mooi, ik vind het erg leuk.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *